Tilbake
Trond Ansten
Trond Ansten
Kunstskolen

TreskjæringsPOP

Dette er et DKS verksted i treskjæring hvor vi arbeider med en gammel håndverksteknikk kalt kolrosing. Elevene lærer seg grunnleggende ferdigheter som føring av treskjæringsjern med med «styre- hånd» og «kraft-hånhd.». Man kommen rankt tilg et spendende uttrykk hvor utskjæringene „fremkalles“ med en blanding av pulverisert bark og olje. Med denne kunnskapen vil vi skape moderne pop-kunst uttrykk. Vi tar utgangspunkt i tradisjonen men legger vekt på de kunstneriske mulighetene i teknikken, og elevene får skjære ut bilder i tre basert på egenkomponerte collager av utklipp fra aviser, magasiner & tegneserier.

Kolrosing er en gammel og viktig treskjæringsteknikk innen både norsk og samisk kunsthåndverk. Den brukes til utsmykning av både tre, bein eller horn og egner seg godt for nybegynnere i treskjæringens verden. Koblet med uttrykk og tolkninger av samtidskunst er målet i kurset å inspirere til transformasjon av tradisjoner inn i dagens samfunn.  

Oppbygging av DKS dagen

Etter en presentasjon av tema jobber vi i første del av DKS dagen (ca. 2t) med bilder fra aviser, magasiner og tegneserier. Alle skaper seg et lite arkiv av utklipp og lar fantasien få forme historier som blir til en komposisjon. Dette overføres så til emnet ved hjelp av blyantskravering. I andre halvdel av DKS dagen (ca. 2,5t) vil vi jobbe med treskjæringsjernet og feste utrykkene til emnet. Til sist lages det en pasta av bark og olje som gnis over bildet slik at det blir «fremkalt» nesten som i et mørkerom. Verkstedet krever ikke forkunnskaper eller forarbeid. Det er ikke lagt opp til etterarbeid, men skolene kan på eget initiativ lage en utstilling av arbeidene fra kurset.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Trond Ansten
  • I samarbeid med: Trond Ansten, Den kulturelle skolesekken, Kunstskolen, avd. for visuell kunst ved Kulturskolen i Tromsø kommune
  • Idé/opplegg: Trond Ansten

Om kunstner / utøver / gruppe

Trond Ansten er utdannet billedkunstner ved Kunstakademiet i Karlsruhe, Tyskland og Tromsø Kunstakademi. Han begynte med trearbeider i 4års alderen og vandret fra de nordiske utskjæringsteknikkene via nord-amerikanske og afrikanske teknikker før han gikk over til egne uttrykk og ideer. I Tyskland studerte han under Stephan Balkenhol som er en ledende samtidskunstner innen treskulptur i Europa i dag.  Ansten jobber nå aktivt med ulike uttrykk i tre i tillegg til andre medier som film, installasjoner og relasjonell kunst. Han bor fast i Tromsø og har studio på Troms Fylkeskultursenter. Kunstneren har holdt DKS verksteder i Tromsø Kommune og Troms Fylke kontinuerlig de siste fire årene

Publikumskommentarer