Tilbake
Tommy Ellingsen

Katten og havet - Sakprosa for småskolen (bestillingstilbud 1. - 4. trinn)

Forfatteren Bjørn Arild Ersland har vært i Barentshavet på tokt og skrevet en bok om hvordan havforskere jobber. Opplevelsene i Barentshavet danner grunnlag for boka Katten og havet,en frittstående oppfølger til Hvor gammel blir en tiger, som har to parallelle fortellinger. Den ene handler om forskningstoktet og den andre handler om forfatteren og katten som leter etter sjødyr og fisk mellom strandsteinene. Han viser hvordan de store forskningsprosjektene som foregår langt til havs handler om de tingene vi ser når vi leter etter strandkrabber og fanger reker mellom steinene.
Fortellingen fra boka er gjort om til en forestilling i DKS.

I opplegget knyttes elevenes nærmiljø til livet i Barentshavet. I forkant av hvert skolebesøk drar forfatteren ned i stranden på det stedet han besøker og leter etter krabber, skjell, sjøstjerner og andre sjødyr. Disse holdes levende ved å pakke dem i tang. På skolen viser Ersland det han har funnet samtidig som han forteller om havet og viser bilder fra arbeidet med forskerne.

Klimaendringene kan virke skremmende og truende. I skoleopplegget vil forfatteren ta med seg den grunntonen som boka er skrevet ut i fra. Forskerne viser at vi har et stort problem, men det er fortsatt mulig å gjøre en hel masse for at dette skal gå bra.

Om forfatteren
Bjørn Arild Ersland (f. 1965) er opprinnelig fra Mandal, nå bosatt i Stavanger. Han har skrevet en rekke kritikerroste barnebøker. Mest kjent er han for sine bilde- og faktabøker som f.eks. Bjørnen sover (2019) og Hvor gammel blir en tiger (2016) som blant annet ble nominert til Brageprisen og Kulturdepartementets pris for beste sakprosa for barn. I 2009 mottok Ersland Skolebibliotekarprisen og i 2019 ble han tildelt professorkompetanse i barne- og ungdomslitterær skrivekunst.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Bjørn Arild Ersland

Om kunstner / utøver / gruppe

Publikumskommentarer