Tilbake
Cappelen Damm

Bildebøker og deres vidunderlige verden

Ordkalotten gleder seg over at Gro Dahle er årets hovedforfatter i BANG!

Dahle utmerker seg med et originalt og omfangsrikt forfatterskap for både barn og voksne. Hun er særlig kjent for sine bildebøker, hvor hun nesten uten unntak tar opp alvorlige tema for barn. Bøkene passer godt til å leses sammen av barn og voksne.

Gro Dahle er gift med tegneren Svein Nyhus, som hun har samarbeidet med om en rekke bøker, blant mange andre Snill (2002), Sinna mann (2003), Akvarium (2014, tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok), Blekkspruten (2016) og Dragen (2018). Felles for dem alle er en spesiell kontakt mellom ord og bilde, som effektivt underbygger tematikken.

De siste årene har hun også laget bildebøker sammen med datteren Kaia Linnea Dahle Nyhus, som både er illustratør og skriver egne bøker. Krigen (2013) er en sterk bok om skilsmisse, og ble nominert både til Kritikerprisen og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Grevlingdager kom i 2019, og handler om Pim som ikke klarer å gå på skolen.

Gro Dahle, Svein Nyhus og Kaia Dahle Nyhus mottok i 2019 Kulturdepartementets spesialpris for barne- og ungdomslitteratur for «å behandle vanskelige temaer og psykisk helse i bildebøker av høy kunstnerisk kvalitet».

I Dahles diktbøker for barn er tonen lettere og ofte humoristisk. Også disse er prydet med illustrasjoner av Dahles to faste illustratører. Godnatt-diktene i God natt, natt (2010), er illustrert av Svein Nyhus, mens Håpe sa gåsa (2011) og Jeg kunne spise en ku (2012) er illustrert av Kaia Dahle Nyhus.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Gro Dahle

Publikumskommentarer