Tilbake
Mark Ledingham
Martin Stenmark

Skriv og tegn en drøm

Tegneserieskaperen og kunstneren Anneli Furmark og forfatteren Monika Steinholm holder  halvdags verksted/skrivekur der elevene jobber to og to i lag og lager en tegneserie over hverandre drømmer. I starten forteller Monika om hvordan man kan bygge spenning i teksten og Anneli forteller om hvordan man best mulig velger ut hvilke deler som skal illustreres Monika og Anneli forteller også  om arbeidet med tegneserieromanen Nærmere kommer vi ikke m(2018). 

Mer info om det hele:
Monika har skrevet ungdomsromanen Nærmere kommer vi ikke (2016). Denne har Anneli laget en tegneserieadapsjon av. Kunstnerne viser  bilder fra tegneserien på storskjerm og fortelle litt om hvordan den ble til. Elevene vil få et tverrfaglig møte med visuell kunst gjennom illustrasjoner og litteratur gjennom tekst.

Etter presentasjonen forteller Monika om konflikter i litteraturen, og hvordan man kan bruke dem til å lage spenning i teksten. Anneli forteller om sitt arbeid med tegneserier. Tegneserie er et format der man kan ha med færre detaljer i handlingsforløpet enn i vanlige romaner. Dramartugien kan vises gjennom illuatrasjoner eller tekst, og Anneli vil snakke litt om hvordan man balanserer dette. Hva er viktig å ha med for å fortelle historien.

I skaperdelen jobber elevene sammen i par der de forteller hverandre om en drøm. Etterpå skal de lage en tegneserieside der de tegner hverandres drøm. På denne måten blir hver tegneserieside et samarbeid mellom den som har hatt drømmen og den som skal feste den til papir. Dette kan være enklere enn å tegne sin egen drøm, siden man ikke vil føle seg låst av drømmebildene.

Vi ønsker at elevene skal sitte igjen med skaperglede både visuelt og litterært. Vi ønsker at de skal få kjennskap at samspillet mellom tekst og illustrasjoner kan skape nye, vakre og kanskje uventede konsellasjoner.

De to somholder verkstedene:
​​​​​​Anneli Furmark (1962) er født og oppvokst i Umeå. Hun er maler, illustratør og tegner av grafiske romaner. I 2002 ble Anneli Furmarks første grafiske roman Labyrinterna och andra serier, utgitt. Det er en oppvekstskildring fra et lite sted i
Nord Sverige. Beskrivelser av landskap, folk, og musikk i tekst og bilder går igjen i forfatterens utgivelser. Hun samarbeidet med Monika Steinholm om tegenserieformanen Nærmere høst etter å ha lest romanen med sine fascinerende beskrivelser av nordnorsk naturm og folkelynne. Nærmere høst ble nominert til beste svenske originalseriebok i 2018.

Monika Steinholm (1983) bor i Tromsø. Hun har tatt en toårig forfatterstudium ved universitetet i Tromsø, og jobber deltid på ARK ved siden av å skrive. Monika Steinholm debuterte i 2015 med ungdomsromanen Fuck verden der handlingen utspiller seg i Tromsø. Romanen ble godt mottatt og barne- og ungdomsbøkene til Monika Steinholm er populære blant barn og unge i hele landet. Monika har i en årrekke turnert med DKS i hele landet og hun har i flere år holdt skriveverksted for elever på 8. trinn.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Monika Steinholm og Anneli Furmark

Publikumskommentarer