Tilbake
Annar Bjørgli, Nasjonalmuseet
Annar Bjørgli, Nasjonalmuseet
Annar Bjørgli, Nasjonalmuseet
Irene Rasmussen

Evighetens form - verksted

Aase Texmon Rygh (f. 1925) er født og oppvokst på Dyrøy i Troms. Texmoen Rygh er utdannet ved SHKS (1944-46) og ved Kunstakademiet i København (1948-49). Hun betegnes ofte som modernismens «Grand Old Lady» i norsk skulptur. I en alder av 27 år var hun den første til å introdusere abstrakt skulptur for den norske offentligheten.

Evighetsskulpturer

Utstillingen er sentrert rundt Texmon Ryghs hovedverker: de såkalte møbiusskulpturene. Texmon Rygh oppdaget det matematiske møbiusprinsippet i det tekniske museet i Paris på 80-tallet. Et bånd vridd 180 grader før endene festes, som gir en form uten forside eller bakside, innside eller utside, begynnelse eller slutt. Texmon Rygh har skapt fem variasjoner over dette prinsippet: rund, stående, liggende, dobbel og trippel, i flere ulike materialer. Vi får i denne utstillingen oppleve alle fem i steinen diabas.

En sanselig opplevelse

Texmon Rygh er opptatt av kroppens relasjon til tredimensjonal kunst. For første gang i museumssammenheng gir vi med denne utstillingen publikum mulighet til å berøre disse unike verkene: Vi kan følge formen med hånden og således forstå prinsippet og oppleve materialet. For å understøtte det ordløse og sanselige ved skulpturene tonesettes de av «evighetsmusikk», det være seg abstrakte modernistiske verker uten klar begynnelse eller slutt, eller Bachs møbiusliknende komposisjoner.

Langt kunstnerskap

Utstillingen gir i tillegg et unikt innblikk i Aase Texmon Ryghs lange og innholdsrike kunstnerskap, i hennes liv og pionerskap. Vi får følge utviklingen fra noen av hennes tidligere arbeider, før hun hadde løsrevet seg helt fra kroppen som motiv, til abstrakte arbeider tuftet på ulike universelle matematiske prinsipper.

De siste årene har Texmon Rygh fått fornyet oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Hun regnes i dag som en av våre aller viktigste skulptører og er et forbilde for en rekke yngre kunstnere som arbeider med abstraksjon. 

I DKS verkstedet vil elevene få innblikk i Texmoen Ryghs kunst gjennom omvisning i og formidling av utstillingen. Etter omvisning i utstillingen samles elevene i verkstedet i Tromsø kunstforening. Her skal de med inspirasjon fra verkene i utstillingen hvor de gjennom ulike oppgaver og materialer skal kanskje finne sine egne evighets former. Verkstedet ledes av kunstner Irene Rasmussen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Irene Rasmussen
  • I samarbeid med: Irene Rasmussen, Tromsø Kunstforening, Den kulturelle skolesekken,  og Kunstskolen, avd. for visuell kunst ved Kulturskolen i Tromsø kommune
  • Idé/opplegg: Tromsø Kunstforening og Irene Rasmussen

Om kunstner / utøver / gruppe

Irene Rasmussen er utdannet skulptør fra Firenze, Nordland film og kunstskole og fra kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Hun jobber med sted, rom og form i ulike media. Hun jobber med kunst i uterom og er opptatt av hvordan natur og menneskeskapt miljø påvirker våre omgivelser og vår opplevelse av sted.. For tiden jobber hun med skulpturelle undersøkelse der hun undersøker hvordan organismer i naturen har fått sin form gjennom materie og tyngdekraft. Rasmussen jobber med kunst i offentlig rom og har utsmykket Tromsø lufthavn med steinkofferter.

Publikumskommentarer