Tilbake
Tromsø Museum Universitetsmuseet
TMU/ Konstanse Karlsen

SNOWHOW

OPPDATERT 03.04.20: AVLYST PÅ GRUNN AV KORONAVIRUS


Fridtjof Nansen møtte inuitter og deres kultur under overvintringen på Grønland fra 1888–89, og forsto at han måtte lære av arktiske urfolk: kle seg som dem, lære å lage mat som dem, lære å padle kajakk – og ikke minst lære å kjøre hund. Roald Amundsen gjorde samme erfaringer under sine overvintringer hos netsilik-inuittene i Gjøahavn, da han seilte Nordvestpassasjen (1903–06).

Både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen tok i bruk kunnskapen fra arktiske urfolk, og i tillegg hentet Nansen kunnskap fra ishavsmiljøene i Tromsø og Hammerfest om båtbygging, båters form og navigering i is og nordlig hav. Roald Amundsen førte dette videre og perfeksjonerte denne tilnærmingen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Tromsø Museum Universitetsmuseet
  • Produsent: Tromsø museum Universitetsmuseet
  • I samarbeid med: Tromsø Museum Universitetsmuseet
  • Idé/opplegg: I utstillingen Snowhow får elevene oppleve og lære om de to polarheltenes læremestre. Elevene får prøve ekspedisjonsutstyr, pakke en Nansenslede klar for sydpolstur og smake på provianten. Fru Klausens havrekjeks var en kjærkommen godbit på vei til Sydpolen, og oppskriften til disse får elevene ta med seg hjem. Temaet er knytta til K06: Samfunnsfag, naturfag, og mat og helse, 4.-7. trinn.

Publikumskommentarer