Tromsø kommune
Postadresse: Kultur og idrett,
Besøksadresse: Rådhuset, 9299 Tromsø
Kontaktperson:Nina Mathisen, 90075317, nina.mathisen@tromso.kommune.no, Torbjørn Ingvaldsen, 900 75317 (Kontor Rådhuset), torbjorn.ingvaldsen@tromso.kommune.no (Leder Den Kulturelle Skolesekkene i Tromsø)
TreskjæringsPOP
Produksjonsliste
Program

TreskjæringsPOP

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Dette er et verksted i treskjæring hvor vi arbeider med en gammel håndverksteknikk kalt kolrosing. Elevene lærer seg grunnleggende ferdigheter som føring av treskjæringsjern med «styre- hånd» og «kraft-hånd». Man kommer raskt til et spennende uttrykk hvor utskjæringene „fremkalles“ med en blanding av pulverisert bark og olje. Med denne kunnskapen vil vi skape moderne pop-kunst uttrykk. Vi tar utgangspunkt i tradisjonen men legger vekt på de kunstneriske mulighetene i teknikken, og elevene får skjære ut bilder i tre basert på egenkomponerte collager av utklipp fra aviser, magasiner & tegneserier.


Kolrosing er en gammel og viktig treskjæringsteknikk innen både norsk og samisk kunsthåndverk. Den brukes til utsmykning av både tre, bein eller horn og egner seg godt for nybegynnere i treskjæringens verden. Koblet med uttrykk og tolkninger av samtidskunst er målet i kurset å inspirere til transformasjon av tradisjoner inn i dagens samfunn.  


I første del av kursdagen (ca. 2,5t) vil vi jobbe med bilder fra aviser, magasiner og tegneserier. Alle skaper seg et lite arkiv av utklipp og lar fantasien få forme en historie som blir til en komposisjon. Dette overføres så til emnet ved hjelp av blyantskravering. I andre halvdel av kursdagen (ca. 2,5t) vil vi jobbe med treskjæringsjernet og feste utrykkene til emnet. Til sist lages det en pasta av bark og olje som gnis over bildet slik at det blir «fremkalt» nesten som i et mørkerom.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Trond Ansten
  • I samarbeid med: Trond Ansten, Den kulturelle skolesekken, Kunstskolen, avd. for visuell kunst ved Kulturskolen i Tromsø kommune
  • Idé/opplegg: Trond Ansten

Om kunstner / utøver / gruppe

Trond Ansten er utdannet billedkunstner ved Kunstakademiet i Karlsruhe, Tyskland og Tromsø Kunstakademi. Han begynte med trearbeider i 4års alderen og vandret fra de nordiske utskjæringsteknikkene via nord-amerikanske og afrikanske teknikker før han gikk over til egne uttrykk og ideer. I Tyskland studerte han under Stephan Balkenhol som er en ledende samtidskunstner innen treskulptur i Europa i dag.  Ansten jobber nå aktivt med ulike uttrykk i tre i tillegg til andre medier som film, installasjoner og relasjonell kunst. Han bor fast i Tromsø og har studio på Troms Fylkeskultursenter.


Medvirkende

  • Trond Ansten
  • Trond Ansten (Kunstner)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Skjæring i treplate
Foto: Trond Ansten
Barkepasta smøres på treplate
Foto: Trond Ansten
TreskjæringPOP
Foto: Trond Ansten
Visuell kunst / Billedkunst
Trinn: 5 - 7
Turnéplan: TreskjæringsPOP
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Brith Hennie Halvorsen, DKS koordinator for visuell kunst, tlf. 912 47 649.
E-post: brith.hennie.halvorsen@tromso.kommune.no
Kontaktperson utøver
Trond Ansten, e-post: trond.ansten@gmail.com
mobil: 41510516
Programlengde
5 timer, 09.00-14.00
Arena / rom
På skolen/Kunstskolen (Kulturskolen avd. for visuell kunst), Strandveien 95, 9006 Tromsø
Er workshop
Ja
Merknad
Informasjosnsmøtet om DKS verkstedene for skoleåret 2019-20 er torsdag 5.september. Møtet er fra 13.00-15.00, oppmøte er Nordnorsk kunstmuseum. 
Arrangører
Arrangert av:
Tromsø kommune
Medvirkende
  • Trond Ansten (Kunstner)