Tromsø kommune
Postadresse: Kultur og idrett,
Besøksadresse: Rådhuset, 9299 Tromsø
Kontaktperson:Nina Mathisen, 90075317, nina.mathisen@tromso.kommune.no, Torbjørn Ingvaldsen, 900 75317 (Kontor Rådhuset), torbjorn.ingvaldsen@tromso.kommune.no (Leder Den Kulturelle Skolesekkene i Tromsø)
Fantastisk fantasy med Elisabeth Øvreberg DKS 8. T...
Produksjonsliste
Program

Fantastisk fantasy med Elisabeth Øvreberg DKS 8. Trinn

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Skriveverksted i forbindelse med Den Kulturelle Skolesekken for 8. trinn

La fantasien bli virkelighet!

Hvem har ikke drømt om å kunne fly, lese tanker, ha overnaturlige evner, eller å være den utvalgte helt/heltinne på et spennende oppdrag?
I fantasygenren kan du oppleve nettopp dette.
Fantasybøker er som magiske skattekister der forfatteren er en gud i selvkomponert univers. Der lager han/hun alle reglene. Magi, overnaturlige vesener og kamper på liv og død er viktige ingredienser, og alt kan skje. Da menes alt.

Ved å introdusere elvene for en genre som er svært populær for ungdom, og ved å la dem selv få lov til å prøve/erfare å lage magiske verdener, er målet å få dem til å både ville lese og skrive mer. Forhåpentligvis vil de også sitte igjen med en bedre leseropplevelse når de har lært genren å kjenne, og de skal ha klart for seg hvilke fantasybøker som vil passe for akkurat dem.

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Tromsø kommune
 • Kunstnere/grupper: Elisabeth Øvreberg
 • Idé/opplegg:
  I dette heldagskurset skal elvene få være med på en magisk reise inn i fantasyens verden. De får presentert fantasylitteratur og fantasyhelter av en fantasyforfatter.
  Kurset er bygget opp slik:

  1. Hva er fantasy?
  Dagen starter med foredrag/samtale med elevene om hva fantasygenren er. De får presentert fantasybøker som har blitt populære filmer/serier, og de skal få høre om fantasyboka Blodets galskap, som er sterkt inspirert av nordnorsk natur.

  2. Hvordan er helten?
  I alle fantasyhistorier er det en helt, og som eksempel blir det høytlesing der elevene blir introdusert for Blodets galskaps helt, kamptrellen Eskil. Vi ser på hvordan Eskil kan sammenlignes med andre fantasyhelter som Harry Potter, Percy Jackson, men også helter som Espen Askeladd.

  3. Hva er et fantasyunivers?
  Det som gjør fantasy til fantasy, er at forfatteren har plassert helten i en overnaturlig verden. Det kan inkludere alt fra magiske evner og magi, til drager, hekser og guder. Det finnes ingen grenser, og vi går gjennom forskjellige fantasyunivers og den magien de inneholder.

  4. Hvordan er fienden?
  Etter å ha sett på fantasyuniverset til Eskil, skal vi lære om det som gjør en historie spennende: Heltens fiender. Vi ser på hvordan de onde presenteres i fantasylitteraturen.

  5. Heltens hjelpere, hvem er de?
  Helten pleier å ha allierte, og vi ser på hvordan de er i fantasygenren.

  6. Heltens kamp
  Fantasylitteraturen er sterkt preget av en dyp konflikt, der helten er den som skal nå et mål, for eksempel å redde verden. Vi hører om Eskil sin kamp i Blodets galskap, og sammenligner med andre kamper i fantasylitteraturen. Hvilke utfordringer/mål har for eksempel Harry Potter, Frodo i Ringenes Herre eller Hirka i Odinsbarn?

  Hvordan skriver man en historie?
  Når fantasyens viktigste ingredienser er presentert, skal elevene lære fantasyens dramaturgi ? historiens oppbygging.
  Vi går gjennom hvordan vi starter historien og introduserer helten, og vi ser på hvordan han møter motgang og medgang.
  Skrivetips og forfatterens erfaringer levendegjør opplæringen, og elevene kan komme med innspill og spørsmål.

  Vi lager fantasyunivers!
  Fantasien skal slippes løs, og elvene deles opp i grupper der de sammen skal få lage magiske univers med helter, fiender og hjelpere. Hva slags krefter skal helten ha? Hva slags univers befinner han/hun seg i? Hva er konflikten/målet? Hvordan er hjelperen/fienden?
  *Gruppene lager hjernekart på sitt fantasyunivers
  *Gruppene skriver en presentasjon
  *Gruppene presenterer sine univers for resten av klassen

Om kunstner / utøver / gruppe

Jeg, Elisabeth Øvreberg (38), er utdannet journalist og debuterte som fantasyforfatter høsten 2015. Boka Blodets galskap har fått fantastisk mottakelse fra både ungdom og voksne, og var en av fem bøker som ble anbefalt av årets nominasjonsjury for Uprisen.
I fjor ga jeg ut oppfølgeren, Blodets galskap, som denne høsten kom med i Innkjøpsordningen til Kulturrådet.
Nå skriver jeg på tredje og siste bok i trilogien.
Til daglig jobber jeg som forskningsjournalist, kommunikasjonsrådgiver og foredragsholder ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Jeg har vært med i DKS Tromsø de to siste semestrene, og er en erfaren foredragsholder. I min universitetsjobb har jeg blant annet to årlige PhD-kurs i nettopp formidling og presentasjonsteknikk, så jeg gleder meg til å kunne prate om det som jeg virkelig brenner for: Litteratur, bøker, leselyst, skrivglede og fantasy.
Da jeg lanserte Blodets galskap holdt jeg bokbad for ca 300 ungdomsskoleelever, og jeg har også holdt foredrag på Bang! (Ordkalotten for ungdom) og på Barnebok festivalen i Oslo.

Etter at bøkene mine kom ut, har jeg fått flere tilbakemeldinger fra lærere fra ungdomsskolen. De har fortalt at boka mi har fått gutter, som aldri før har åpnet en bok frivillig, til å lese. Slikt varmer, og jeg ønsker å få flere ungdom til å oppdage verdien av å lese/skrive bøker.

Blodets galskap var den første fantasyboka som er lagt til Nord-Norge. Selv bor jeg i Tromsø, og er sterkt inspirert av været og den barske naturen vi har her oppe, noe jeg tror også ungdommer på mitt skrivekurs vil føle en nærhet til.Medvirkende

Multimedia og vedlegg

Bilder

Elisabeth vreberg, Blodets galskap.jpeg
forside_blodetsgalskap.jpg
Litteratur
Trinn: 8 - 8
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Iselin Selnes Toresen, tlf. 91240089
​​​​​​​iselin.selnes.toresen@tromso.kommune.no
Kontaktperson utøver
Programlengde
Hele dagen
Maks publikumsantall
35
Arena / rom
På skolen
Arrangører
Arrangert av:
Tromsø kommune
Medvirkende
 • Elisabeth Øvreberg