Tromsø kommune
Postadresse: Kultur og idrett,
Besøksadresse: Rådhuset, 9299 Tromsø
Kontaktperson:Nina Mathisen, 90075317, nina.mathisen@tromso.kommune.no, Torbjørn Ingvaldsen, 900 75317 (Kontor Rådhuset), torbjorn.ingvaldsen@tromso.kommune.no (Leder Den Kulturelle Skolesekkene i Tromsø)
Treskjærings POP
Produksjonsliste
Program

Treskjærings POP

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

DKS verkstedet «TreskjæringsPOP» er et verksted i treskjæring med utgangspunkt teknikken kolrosing og la elevene bruke denne teknikken til moderne uttrykk innen pop-art. Fokuset vil være på å lære grunnleggende treskjæringsferdigheter som føring av treskjærerjern med to hender samt å benytte en tradisjonell teknikk til egne tolkninger av pop-art kunst. Kurset vil fokusere på å vise mulighetene med tre som materiale og bruk av treskjæringsteknikker i moderne samtidskunst.

Kolrosing er en gammel og viktig treskjæringsteknikk innen både norsk og samisk kunsthåndverk som går ut på å skjære inn et ornament i tre eller bein ved hjelp av et treskjæringsjern for så å gni over en blanding av pulverisert bark og olje. Fargestoffet legger seg i skjærene og mønsteret blir fremhevet på en karaktersterk måte. Tradisjonelt er teknikken benyttet til akantus/dragestil eller samiske tradisjons mønster. Treskjæring har alltid vært et viktig kunsthåndverk i Norge, men er i dag på vikende front og står på riksantikvarens liste over verneverdige håndverk. 

Ideen i kurset er derfor å ta utgangspunkt i tradisjonen men legge vekt på mulighetene i teknikken og la elevene få skjære ut egne tolkninger inspirert av uttrykksmåter fra pop art kunstnere som Andy Warhol og Pushwagner. Kolrosing er i så måte en godt egnet treskjærings-teknikk for nybegynnere ettersom man bruker enkle treskjæringsverktøy, jobber todimensjonalt og raskt kommer til et spennende resultat. Man benytter i teknikken et enkelt treskjæringsjern som er formet med en sidestilt skrå-egg (lik en knivspiss). Grunnleggende ferdigheter i det å holde og føre et treskjæringsjernet riktig med begge hender er viktig for å få til et godt resultat. Samme teknikk med kraft-hånd og styre-hånd benyttes ved mer avansert treskjæring med jern i alle mulige profiler og er det som grunnleggende skiller treskjæring fra det å spikke med kniv. Å beherske to-håndsteknikken er nøkkelen man må lære seg i første omgang innen treskjæringskunsten. Koblet med uttrykk og tolkninger av samtidskunst er målet i kurset å inspirere til transformasjon av tradisjoner inn i dagens samfunn. I første del av kursdagen (ca. 2,5t) vil vi jobbe med bilder fra aviser/magasiner/tegneserier og overføre tolkninger av disse til emnet. Jobbing med komposisjon og å finne sammenhenger i utklippene som bygger opp en historie blir vektlagt. I andre halvdel av kursdagen (ca. 2,5t) vil vi jobbe med skjærejernet og feste utrykkene til emnet. Til sist lages det en pasta av bark og olje som gnis over bildet slik at det blir «fremkalt» nesten som i et mørkerom.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Trond Ansten
  • I samarbeid med: Tron Ansten, Den kulturelle skolesekken, Kunstskolen, avd. for visuell kunst ved Kulturskolen i Tromsø kommune
  • Idé/opplegg: Trond Ansten

Om kunstner / utøver / gruppe

Trond Ansten er utdannet billedkunstner ved Kunstakademiet i Karlsruhe, Tyskland og Tromsø Kunstakademi, mottok diplom (tilsvarende master) i 2015. Fra han var 4år gammel har han alltid jobbet aktivt som treskjærer og lærte seg alle de nordiske utskjæringsteknikkene før han gikk over til egne uttrykk og ideer. Gikk en tid på St.Ulrich trebilledhugger-skole i Syd-Tirol, Italia. Under studietiden ved Kunstakademiet i Karlsruhe gikk Trond Ansten i klassen til Stephan Balkenhol som er en ledende samtidskunstner innen treskulptur i Europa i dag. Jobber nå med ulike uttrykk i tre i tillegg til andre medier som film, installasjon, fermentering og performance kunst. Bor fast i Tromsø og har studio på Troms Fylkeskultursenter. Utover dette er han utdannet og jobber freelance som naturforvalter og forhold til natur og materialer er et viktig tema for han.


Medvirkende

  • Trond Ansten
  • Trond Ansten (Kunstner)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Treskjæring POP.JPG
Foto: Trond Ansten
Treskjæring POP.jpg
Foto: Trond Ansten
Treskjæring POP.JPG
Foto: Trond Ansten
Visuell kunst
Trinn: 7 - 7
Turnéplan: Treskjærings POP
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Britt Hennie Halvorsen, DKS koordinator for visuell kunst, tlf. 912 47 649.E-post: britt.hennie.halvorsen@tromso.kommune.no
Kontaktperson utøver
Trond Ansten, e-post: trond.ansten@gmail.commobil: 41510516
Programlengde
5 timer, 09.00-14.00
Arena / rom
På skolen/Kunstskolen (Kulturskolen avd. for visuell kunst), Strandveien 95, 9006 Tromsø
Er workshop
Ja
Merknad
Info. møtet om DKS verkstedene for skoler i høstsemesteret onsdag 12.september og for skoler i vårsemesteret onsdag 21.november -18. Møtet er fra 15.00-16.00. Møtet finner sted på Kunstskolen (Kysten), Strandveien 95 (Kysten).
Arrangører
Arrangert av:
Tromsø kommune
Medvirkende
  • Trond Ansten (Kunstner)