Tromsø kommune
Postadresse: Kultur og idrett,
Besøksadresse: Rådhuset, 9299 Tromsø
Kontaktperson:Nina Mathisen, 90075317, nina.mathisen@tromso.kommune.no, Torbjørn Ingvaldsen, 900 75317 (Kontor Rådhuset), torbjorn.ingvaldsen@tromso.kommune.no (Leder Den Kulturelle Skolesekkene i Tromsø)
SNOWHOW
Produksjonsliste
Program

SNOWHOW

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Fridtjof Nansen møtte inuitter og deres kultur under overvintringen på Grønland fra 1888–89, og forsto at han måtte lære av arktiske urfolk: kle seg som dem, lære å lage mat som dem, lære å padle kajakk – og ikke minst lære å kjøre hund. Roald Amundsen gjorde samme erfaringer under sine overvintringer hos netsilik-inuittene i Gjøahavn, da han seilte Nordvestpassasjen (1903–06).

Både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen tok i bruk kunnskapen fra arktiske urfolk, og i tillegg hentet Nansen kunnskap fra ishavsmiljøene i Tromsø og Hammerfest om båtbygging, båters form og navigering i is og nordlig hav. Roald Amundsen førte dette videre og perfeksjonerte denne tilnærmingen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Tromsø Museum Universitetsmuseet
  • Produsent: Tromsø museum Universitetsmuseet
  • I samarbeid med: Tromsø Museum Universitetsmuseet
  • Idé/opplegg: I utstillingen Snowhow får elevene oppleve og lære om de to polarheltenes læremestre. Elevene får prøve ekspedisjonsutstyr, pakke en Nansenslede klar for sydpolstur og smake på provianten. Fru Klausens havrekjeks var en kjærkommen godbit på vei til Sydpolen, og oppskriften til disse får elevene ta med seg hjem. Temaet er knytta til K06: Samfunnsfag, naturfag, og mat og helse, 4.-7. trinn.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Snowhow- Polarheltenes læremestre
Foto: Tromsø Museum Universitetsmuseet
Snowhow
Foto: TMU/ Konstanse Karlsen
Kulturarv
Trinn: 5 - 5
Turnéplan: Snowhow 2018-19
Praktisk informasjon
Kontaktperson utøver
DKS Tromsø Kommune:E-post: dks@tromso.kommune.no
Tlf: 900 75 317
Programlengde
120 min
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Polarmuseet
Arrangører
Arrangert av:
Tromsø kommune
Produsent:
Tromsø museum Universitetsmuseet