Tromsø kommune
Postadresse: Kultur og idrett,
Besøksadresse: Rådhuset, 9299 Tromsø
Kontaktperson:Nina Mathisen, 90075317, nina.mathisen@tromso.kommune.no, Torbjørn Ingvaldsen, 900 75317 (Kontor Rådhuset), torbjorn.ingvaldsen@tromso.kommune.no (Leder Den Kulturelle Skolesekkene i Tromsø)
Møte med Filmskaper: PARKERT
Produksjonsliste
Program

Møte med Filmskaper: PARKERT

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Om filmen:

Per «Parker» Andreassen var nord-norges mest beryktede byoriginal.

Hans merittliste består av ting som ingen helst vil bli kjent for. Etter eksperimentering med narkotika i ung alder, skle han ut i en verden dominert av rus, kriminalitet og psykiske problemer. Denne karrieren varte i over 40 år og hans bisarre oppførsel blant byens befolkning gjorde han ufrivillig til en av vår landsdel mest omtalte personligheter. Han ble et eksempel som foreldrene brukte barna, når de skulle skremme de unge vekk fra narkotikaen. De aller fleste var redd for Per og for hva han kunne finne på, men de som sto han nær beskrev en intelligent og reflektert mann, med et stort hjerte for de han var glad i.

Mytene og historiene om han er mangfoldige, og med mangfoldig virkelighetsforankring. Hva som er sang og hva som har vært oppspinn har ikke vært enkelt å finne ut av, og dette var en av motivasjonene bak dette portrettet. «Parkert» følger Per Parker i hans siste leveår og inviterer publikum inn i en virkelighet, som ingen ønsker seg. Han forteller om sitt liv i samfunnets skyggeside, om veien til rusen og forholdet til storsamfunnet. Det er et varmt og inkluderende portrett som humaniserer en type mennesker som ofte blir stigmatisert og definert helt og holdent utifra problemene deres i forhold til rus og psykiske lidelser.

Filmen har også en forebyggende effekt, da den viser klart og tydelig hva eksperimentering med narkotika kan føre til, samtidig som den bygger ned stigmaet rundt de personene som allerede sitter i dette utenforskapet.

Om opplegget:

Vi begynner med filmvisning av fiksjonsfilmen Parkert (1 time og 5 minutter).

Etter filmvisningen blir det påfølgende 60 minutters foredrag om filmens tilblivelse og filmskaperens bakgrunn.

Fredrik vil fortelle om begynnelsen sin som filmskaper. 'Parkert' er hans første dokumentarfilm for kino. Fredrik vil ta oss gjennom opplevelsen av å lage denne filmen, behandle tematikken på en riktig måte og det å jobbe proffesjonelt med film idag med base i Nord-Norge. Han vil formidle hvordan filminteressen hans har banet vei til et yrke.

Foredraget skal inspirere elevene ved å skape refleksjoner rundt hvordan en fiksjonsfilm blir til, fra idé til ferdig lansert film.
Dette vil øke mediakompetansen, og gi elevene et endelig inntrykk av hvordan det er å være filmskaper før at de selv skal innom Tvibit senere i skoleåret for å lage film gjennom 'Film På Tvibit - et 2 dagers filmverksted'.

Fredrik svarer også på spørsmål og sier ja til selfier.

Lærerveiledning

Plan for opplegget

Oppmøte på Aurora Fokus Kino kl.09:00-09:15 om skolen din skal på første visning. 
Visningen starter kl.09:30.

Oppmøte på Aurora Fokus Kino kl.12:00-12:15 om skolen din skal på andre visning.
​​​​​​​Visningen starter kl.12:30.

Elevene bør være samlet i lobbien til kinoen innendørs, før vi går samlet ned og setter oss i salen.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Filmveksthuset Tvibit/regissør Fredrik Mortensen

Om kunstner / utøver / gruppe

Fredrik Mortensen (f. 1983) er en uavhengig filmregissør og manusforfatter, med hovedsete i Tromsø. Han er utdannet art director ved Westerdals School of Communication og filmregissør ved Stockholms Filmskola. Mortensen har i flere år jobbet med filmproduksjon og har håndtert erfaring innen samtlige produksjonsledd. Han har undervist i filmproduksjon ved Høgtun videregående skole og universitetet i Tromsø og har skapt filmene «Parkert» (Syden Film, 2018) og «En Fremmed Kommer Hjem» (Alfred Film og TV, 2018)

Fredrik har bred erfaring med formidling til ungdom, og har vært på flere DKS-verksteder bla. gjennom Filmveksthuset Tvibit.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Filmplakat
Foto: Fredrik Mortensen
Filmskaper Fredrik Mortensen
Foto: Fredrik Mortensen

Video/Lyd

Film, Film
Trinn: 9 - 9
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Espen Nomedal
espen.nomedal@tromso.kommune.no
Koordinator fordypningsprogrammet for film
Tlf.: 77 69 78 69 / 91 13 36 82​
Kontaktperson utøver
Espen Nomedal
espen.nomedal@tromso.kommune.no
Koordinator fordypningsprogrammet for film
Tlf.: 77 69 78 69 / 91 13 36 82​
Programlengde
120 minutter.
Maks publikumsantall
226
Arena / rom
Aurora Fokus Kino
Maks antall fremføringer per dag
2
Oppriggingstid
10 min.
Nedriggingstid
10 min.
Arrangører
Arrangert av:
Tromsø kommune