Tromsø kommune
Postadresse: Kultur og idrett,
Besøksadresse: Rådhuset, 9299 Tromsø
Kontaktperson:Nina Mathisen, 90075317, nina.mathisen@tromso.kommune.no, Torbjørn Ingvaldsen, 900 75317 (Kontor Rådhuset), torbjorn.ingvaldsen@tromso.kommune.no (Leder Den Kulturelle Skolesekkene i Tromsø)
Treskjærings POP
Produksjonsliste
Program

Treskjærings POP

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

DKS verkstedet er et innføringskurs i treskjæring ved hjelp av den tradisjonelle teknikken kolrosing. Fokuset på å lære grunnleggende treskjæringsferdigheter som føring av treskjærerjern med to hender samt å benytte en tradisjonell teknikk til egne tolkninger av pop-art kunst. Vise mulighetene med tre som materiale og bruk av treskjæringsteknikker i moderne samtidskunst.

Kolrosing er en gammel og viktig treskjæringsteknikk innen både norsk og samisk kunsthåndverk som går ut på å risse inn et ornament i tre eller bein ved hjelp av knivspiss for så å gni over en blanding av pulverisert bark og olje. Fargestoffet legger seg i rissene og mønsteret blir fremhevet på en karaktersterk måte. Tradisjonelt er teknikken benyttet til akantus/dragestil eller samiske tradisjons mønster. Treskjæring har alltid vært et viktig kunsthåndverk i Norge, men er i dag på vikende front og står på riksantikvarens liste over verneverdige håndverk. Kunstner tror mye av grunnen til dette ligger i at treskjæring blir oppfattet som ekstremt tradisjonsbundet med et ganske snevert uttrykk. 

Ideen i kurset er derfor å ta utgangspunkt i tradisjonen men legge vekt på mulighetene i teknikken og la elevene få skjære ut egne tolkninger fra aviser/magasiner/tegneserier til sine egne Pop Art inspirerte uttrykk i tre. Kolrosing er i så måte en godt egnet treskjæringsteknikk for nybegynnere ettersom man bruker enkle treskjæringsverktøy, jobber todimensjonalt og raskt kommer til et spennende resultat. Man benytter i teknikken et enkelt treskjæringsjern som er formet med en sidestilt skrå-egg (lik en knivspiss). Grunnleggende ferdigheter i det å holde og føre et treskjæringsjernet riktig med begge hender er viktig for å få til et godt resultat. Samme teknikk med «kraft-hånd» og «styre-hånd» benyttes ved mer avansert treskjæring med jern i alle mulige profiler og er det som grunnleggende skiller treskjæring fra spikking med kniv. Å beherske tohåndsteknikken er således nøkkelen man må lære seg i første omgang innen treskjæringskunsten. Koblet med uttrykk og tolkninger av samtidskunst er målet i kurset å inspirere til transformasjon av tradisjoner inn i dagens samfunn.  

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune
  • Kunstnere/grupper: Trond Ansten
  • I samarbeid med: Tron Ansten, Den kulturelle skolesekken, Kunstskolen, avd. for visuell kunst ved Kulturskolen i Tromsø kommune
  • Idé/opplegg: Trond Ansten

Om kunstner / utøver / gruppe

Trond Ansten er utdannet billedkunstner ved Kunstakademiet i Karlsruhe, Tyskland og Tromsø Kunstakademi, mottok diplom (tilsvarende master) i 2015. Fra han var 4år gammel har han alltid jobbet aktivt som treskjærer og lærte seg alle de nordiske utskjæringsteknikkene før han gikk over til egne uttrykk og ideer. Han har også  en tid på St.Ulrich trebilledhugger-skole i Syd-Tirol, Italia. Under studietiden ved Kunstakademiet i Karlsruhe gikk Ansten i klassen til Stephan Balkenhol som er en ledende samtidskunstner innen treskulptur i Europa i dag.  Jobber nå aktivt med ulike uttrykk i tre i tillegg til andre medier som film, installasjoner og bryggerkunst. Bor fast i Tromsø og har studio på Troms Fylkeskultursenter. Utover dette er han utdannet og jobber freelance som naturforvalter og forhold til natur og materialer er et viktig tema for Ansten.


Medvirkende

  • Trond Ansten
  • Trond Ansten (Kunstner)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Eksempel på kolrosing
Foto: Anne Lise Reinsfelt/Norsk folkemuseum
Kolrosingteknikk
Foto: Trond Ansten
Skæring av spor i tre
Foto: Trond Ansten
Visuell kunst / Kunsthåndverk
Trinn: 7 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Britt Hennie Halvorsen, DKS koordinator for visuell kunst, tlf. 77 79 16 20.E-post: britt.hennie.halvorsen@tromso.kommune.no
Kontaktperson utøver
Trond Ansten, e-post: trond.ansten@gmail.com
mobil: 41510516
Programlengde
5 timer (09.00-14.00)
Arena / rom
Kunstskolen (Kysten), Strandveien 95, 9006 Tromsø
Er workshop
Ja
Merknad
Info. møte om DKS verkstedene for skoler i høstsemesteret torsdag 7.september og for skoler i vårsemesteret tirsdag 13.mars -18. Møtet er fra 15.00-16.00. Møtet finner sted på Kunstskolen (Kysten), Strandveien 95.
Arrangører
Arrangert av:
Tromsø kommune
Medvirkende
  • Trond Ansten (Kunstner)