Tilbake
NNKM
NNKM
NNKM

Håkon Anton Fagerås

Høstutstillingen med Håkon Anton Fagerås ved Nordnorsk Kunstmuseum, er et samarbeidsprosjekt med Vigeland Museet i Oslo. Håkon Anton Fagerås er en ung, norsk figurativ skulptør (født i 1975), som henter sine motiver fra hverdagen og arbeider dog med tradisjonelle teknikker og materialer. Kontrasten mellom samtidige temaer og konvensjonelle estetiske utrykk skaper en spennende atmosfære i et tilsynelatende tidløst rom.

Utstillingen vil vise et utvalg av nye skulpturer i marmor og jern, samt modeller til et tidligere utsmykkingsprosjekt. Sårbarhet er den fremste fellesnevneren for verkene. Vel så viktig som et felles tema er en grunnstemning som går igjen i alle arbeidene. I et nøkternt uttrykke minner nakne figurer i sårbare posisjoner om menneskets sårbarhet og livets kortvarige side. Marmor er et materiale som er følsomt for nyanser, mens jern egner seg for å gjøre arbeidsprosessen synlig. Klassiske spørsmål om estetikk og balanse overføres i en aktuell kontekst og figurene virker som et psykologisk portrett av samtidens individ. For elevene vil denne utstillingen kunne gi mange spennende innfallsvinkler og temaer; både om klassiske kunsthistoriske referanser, skulptur som materiale, og om de meningsbærende sidene ved Fagerås sin kunst.

Håkon Anton Fagerås er utdannet både ved Statens Kunstakademi i 1997 og tidligere ved Statens Håndverks og Kunstindustriskole i Oslo. Han har realisert flere utsmykninger bl. annet Roald Amundsens minnesmerke for Oslo Kommune i 2010. Fagerås har deltatt i en rekke gruppe- og separatutstillinger både i inn- og i utlandet og tatt imot flere renommerte priser og stipender (som bl.a. Statens 3-årige arbeidsstipend i 2009 og Billedkunstnernes vederlagsfonds stipend i 2007, 2008 og 2012).

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Tromsø kommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Nordnorsk Kunstmuseum er landets nordligste kunstmuseum. Museet ble etablert som en stiftelse i 1985. Museet legger spesiell vekt på å samle, dokumentere og synliggjøre kunst og kunsthåndverk med tilknytning til Nord-Norge, fra 1800-tallet og til samtiden. I dag består samlingen av nesten to tusen verker, i forskjellige medier som maleri, skulptur, grafikk, fotografi, video, tekstil og kunsthåndverk. Et utvalg fra den faste samlingen vises i hele annen etasje. Utstilte verker spenner fra romantikken til modernismen, og viser verker av kunstnere som Peder Balke, Adelsteen Normann, Iver Jåks, Anna-Eva Bergman, Olav Christopher Jenssen og David Hockney. Nordnorsk Kunstmuseum viser også skiftende utstillinger med varierende tematikk.

Publikumskommentarer